Kadıköy Fizik Tedavi - UZM.DR.Nüzhet DOĞAN

Kadıköy Fizik Tedavi - UZM.DR.Nüzhet DOĞAN Kurumsal Web Sitesi

Omuz Hastalıkları

OMUZ HASTALIKLARI (TENDİNİT, BURSİT, PERİARTRİT, DONUK OMUZ, İNPİNGEMENT)

Günlük yaşamda kolumuzu kullanmamızı sağlayan omuz eklemi, 6 yönde harekete imkan veren en karmaşık eklemdir. Kas, kemik, sinirler, damarlar çok sayıda bağ ve diğer destekleyici dokulardan oluşan omuz eklemi, bu yapıları etkileyen farklı koşullar nedeniyle ağrı yapabilir. Rahatsızlık zamanında tamir edilmez ise yaşam boyu kolda hareket kısıtlılıkları ve güçsüzlüklerle, ağrı artarak devam edebilmektedir.

Omuz hastalıkları, omuz bölgesinden kaynaklanabileceği gibi, kalp, akciğer, karaciğer, boyun fıtığı kaynaklı da olabilirler.

Omuz Ağrısı

Omuz şikayetleri çeşitli şekillerde başlayabilirler

Travma (cam silme, yüksek dolaptan kitap alma, uzun süre yanlış pozisyonda bilgisayar, araç kullanmak, ağır eşya kaldırmak gibi)
Düşme
Omuz kırık ve çıkıklarından sonra hareketsizliğin etkisiyle
Omuzda ve kolda yavaş yavaş başlayıp, giderek artan ağrılar
Spor yaparken ya da egzersiz sonrası

Omuz ağrısının en sık sebepleri

Kas yırtıkları, zedelenmeleri
Bursit ve tendinit(içi sıvı dolu kesecikler, tendon iltihabı)
Kırıklar, çıkıklar
Sinir sıkışmaları
Kireçlenmeler
Romatizmal hastalıklar (özellikle polimiyalji romatika)
Donuk omuz (eklemde hareket kıstlanması)
Akciğer tümörleri, iltihapları
Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları
Boyun fıtıkları

DONUK OMUZ HASTALIĞI

Kolumu kaldırmakta zorlanıyorum, saçımı tarayamıyorum, gece üzerine yatamıyorum diyorsanız donuk omuz adayı olabileceğinizi söyleyebiliriz.

Donuk omuz ,omuz ekleminin değişik sebeplere bağlı olarak yeterince hareket ettirilmemesi sonrasında ,omuzda görülen ağrı ve hareket kısıtlılığı ile karakterize bir durumdur. Sadece uygun tedavi edildiği takdirde zaman içinde düzelme gösterir. Kişinin kolunu yana açması, sırtına götürmesi, saçını taraması ,yüksekten bir şey alması zorlaşır.

Spor yaparken olan kas zedelenmeleri, yırtıkları, kırık, çıkık gibi durumlarda omuz hareketlerinde bir süre kısıtlama gerekebilir, hareketsizlikten sonraki dönemde donuk omuz oluşabilir. Koldaki birkaç haftalık hareket kısıtlılığı donuk omuza yol açabilir.

Geçirilmiş bir omuz zorlamasından uzun süre sonra donuk omuz ağrıları ortaya çıkabilmektedir. Kalp damar hastalığı, kronik akciğer hastalığı, tüberküloz, akciğer tümörleri, Şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, tiroit bezi hastalıkları bulunan kişilerde donuk omuz daha sık görülür. Başlangıçta ağrı nedeniyle kişi kolunu hareket ettirmekten kaçınır. Sonrasında kaslarda ,bağlarda oluşan kısalıklar nedeniyle eklem hareketi giderek kısıtlanır

Ne yazık ki hastalar başlangıçta omuz ağrıları şiddetli değil ise ve günlük yaşamda omuzlarını çok aktif kullanmıyorlarsa durumu önemsemezler. Bu da tedaviye geç başlamaya yol açmaktadır. Uygun tedavi edilmeyen hastalar yaşam boyu omuz hareketlerinde kısıtlılık ile yaşamak zorunda kalırlar.
Donuk Omuzda Belirtiler:

Kolun hareket ettirilmesiyle artan omuz ağrısı
Üzerine yatmakla artan omuz omuz ağrısı
Kolu belli bir noktadan fazla kaldıramamak veya döndürememek

Donuk Omuz

Omuz Eklemi; çeşitli parçalardan oluşan bir eklemdir. Bu parçalar sayesinde kolunuzu kaldırabilirsiniz, döndürebilirsiniz ve sallayabilirsiniz. Ancak donuk omuz meydana gelmiş ise, eklemin belli kısımlarında şekil değişikliği olur ve kolunuzu hareket ettirmek istediğiniz zaman ağrı ve tutukluk hissedersiniz.

Donuk omuzun değerlendirmesinde muayene ve ağrı değerlendirmesi yapılır. Bundan sonra omzunuzun röntgeni veya MR yada tomografisi gerekebilir. Altta yatan başka bir hastalık söz konusu ise ona yönelik tetkikte gerekebilir.

Omuz eklemini hareketsizlikten korumak en önemli koruyucu tedbirdir. Donuk omuzun tedavisinde; fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri başarılı uygulanırsa hastalık tedavi edilebilir.

Hil terapi ve ultrason gibi elektroterapi cihazları, donuk omuza sebebine yönelik egzersizler, manuplatif yöntemler tedavinin esasını oluşturmaktadır. Egzersizlerin doğru düzenlenmesi, iyileşmenin ana basamağıdır. Hastalığa sebep olan faktörler de mutlaka dikkate alınmalıdır. Omuza yapılacak eklem içi kortizon enjeksiyonları gelişigüzel yapılmamalıdır. Sadece ağrıyı azaltmak amaçlı yapılarak, doku iyileşmesini engelleyebilmektedir. Omuz eklemi kapsüllerinde ileri derecede daralma ve kısalma olan hastalarda cerrahi yöntemlere başvurulur.

Donuk omuz tedavisinde; ancak hastanın değerlendirilmesi ve sebebe yönelik tedavisinin düzenlenmesiyle, ömür boyu sürebilecek omuz ağrısı ve kolunu tam kullanamama sorunundan kurtulabilmek mümkün olabilmektedir.
Bu Sayfa 305 Defa Görüntülenmiştir

İletişim Formu

Adres Ulaşım Bilgieri

Mühürdar Cad. Dünya Apt. A Blok No:111/2 Caferağa-Moda-Kadıkoy Gsm : Tel : 0 (216) 336 04 74 Tel 2 : 0 (216) 346 09 50 E-Posta : fiziktedavi@gmail.com
  • Facebook Sayfası
  • Twitter Sayfası
  • Youtube Sayfası

Telif Hakları

Copyright © 2023
Kadıköy Fizik Tedavi - UZM.DR.Nüzhet DOĞAN
Telif Hakları © 2012 Kadıköy Fizik Tedavi - UZM.DR.Nüzhet DOĞAN'a Aittir
Kullanıcı IP 3.141.199.243