Kadıköy Fizik Tedavi - UZM.DR.Nüzhet DOĞAN

Kadıköy Fizik Tedavi - UZM.DR.Nüzhet DOĞAN Kurumsal Web Sitesi

Faset Sendromu

Geçmeyen Bel-Boyun Ağrınızın Sebebi Faset Sendromu Mu?

Bel ve boyun ağrılı birçok hasta, MR daki bel ve boyun fıtığı yorumuyla yanlış ve eksik tedavi uygulanarak, doğru teşhis koyulamadan uzun süre doktor doktor dolaşırlar, değişik ağrı kesici ilaçlar alırlar, fayda görmedikleri uygulamalarla zaman ve iyileşme umutlarını kaybederler.

Halbuki omurganın arka yüzünde bulunan faset eklemlerin yıpranması sonucu ortaya çıkan faset sendromuna bağlı bel ve boyun ağrısının tedavisi kolaydır, tabi doğru tespit yapılmış ise.

Faset sendromu özellikle 50 yaşından sonra bel-boyun ağrılarının en sık görülen sebebi olmasına rağmen yeterince tanınmayan, ihmal edilen bir hastalıktır.

Bel ve boyun ağrılı birçok hasta, sadece MR sonuçlarına dayanarak doğru tedavi edilmemiş, doğru teşhis koyulamamış, anlaşılmamış halde uzun süre doktor doktor dolaşırlar, değişik ağrı kesici ilaçlar alırlar, sonu gelmeyen ve yeterince fayda görmedikleri uygulamalarla zaman ve iyileşme umutlarını kaybederler.

Faset Eklem Sendromu

Halbuki omurganın arka yüzünde bulunan faset eklemlerin yıpranması sonucu ortaya çıkan faset sendromuna bağlı bel ve boyun ağrısının tedavisi kolaydır, tabi doğru tespit yapılmış ise.

Omurgamızı oluşturan kemik yapı yani omurların arkasında bulunan faset eklemler, omurganın esnek hareket etmesini sağlarlar. Faset eklemi hem omuriliğin içinde yer aldığı kanala hem de omurilikten bacaklara veya kollara doğru giden sinirlerin çıktığı kanala oldukça yakın bulunmaktadır.

Omurgadaki yaşlanma ile gelişen kireçlenmeler,
Uzun süre hareketsiz oturma veya ayakta kalmayla omurganın hasarlanması,
Ağır işlerin ya da uygun olmayan sporların yapılması,
Dengesiz yük taşımak, bir yükü aniden kaldırmak,
Omurga yapısındaki bozukluklar, (skolyoz, kifoz vs)
Travmalar gibi nedenlere bağlı olarak faset eklemlerde oluşan yıpranmalar şiddetli boyun, sırt ve bel ağrılarına sebep olabilir.

Faset eklem hasarına bağlı ağrılar, bel ve boyun fıtığı ağrısı gibi bel ve boyun bölgesinde görülür, belin ve boynun yan kısımlarına, kollara, kalçaya ve bacağın üst kısmına yayılabilir.

Bel ve boyun fıtığı ağrısı öne eğilmekle artış gösterirken, faset sendromu sebebiyle bel ve boyun ağrları daha çok arkaya eğilmek ve yana dönmekle artar.

Çok ileri seviyelerde faset eklem yıpranmaları durumunda omurilikten çıkan sinirler de baskı altında kalabilirler ve ağrı kollara, bacaklara yayılarak fıtığı taklit edebilir.

Muayene bulguları iyi değerlendirilmez ise ve çekilen MR larda fıtık mevcut ise, faset sendromu atlanabilir ve uygulanan tedaviden fayda görülmemiş olur.

Genellikle 17-25 yaş arasında görülen faset sendromuna bağlı ağrılarda, çekilen MR da fıtık görülerek yanlışlıkla fıtık tedavisi yapılırsa ciddi sorunlara sebep olabiliyor. Faset bölgesindeki doğuştan gelen kırıklar da mutlaka göz önünde bulundurmalıdır. Bu durum ilerleyerek iki omurun birbirinin üzerine kaymasına sebep olabilir. Halk arasında bel açıklığı ve bel kayması olarak anılan lizis, listezis ve spina bifida’nın faset eklemi ve çevresindeki yapıları yakından ilgilendiren bir sorundur.

Faset sendromunda tedavi:

Fizik tedavi: Ultrason, hilterapi, analjezik akımlar, iyontoforez gibi dokudaki dolaşımı arttırıcı, spazmı çözücü tedaviler.

Faset eklem enjeksiyonu: Bloke olan eklemi rahatlatarak, hareket kabiliyetini arttırmak amacıyla yapılır.

Kişiye uygun olan egzersizler: Öne eğilme egzersizleri, karın kaslarını güçlendirici egzersizler, germe egzersizleri. Yürüme, bisiklete binme vb.
Günlük yaşamda, çalışma hayatında uygun oturma ve çalışma pozisyonları öğretilmelidir.

Bu Sayfa 403 Defa Görüntülenmiştir

İletişim Formu

Adres Ulaşım Bilgieri

Mühürdar Cad. Dünya Apt. A Blok No:111/2 Caferağa-Moda-Kadıkoy Gsm : Tel : 0 (216) 336 04 74 Tel 2 : 0 (216) 346 09 50 E-Posta : fiziktedavi@gmail.com
  • Facebook Sayfası
  • Twitter Sayfası
  • Youtube Sayfası

Telif Hakları

Copyright © 2023
Kadıköy Fizik Tedavi - UZM.DR.Nüzhet DOĞAN
Telif Hakları © 2012 Kadıköy Fizik Tedavi - UZM.DR.Nüzhet DOĞAN'a Aittir
Kullanıcı IP 3.133.159.224