Kadıköy Fizik Tedavi - UZM.DR.Nüzhet DOĞAN

Kadıköy Fizik Tedavi - UZM.DR.Nüzhet DOĞAN Kurumsal Web Sitesi

Ameliyatsız Boyun Fıtığı Tedavisi

Birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilen boyun ağrıları toplumumuzda sıklıkla görülmektedir. Bilgisayar karşısında uzun süre yanlış pozisyonda çalışma, telefon ekranına çok fazla bakma gibi duruş bozukluklarından kaynaklı ağrıların yanı sıra altta yatan tıbbi bir rahatsızlıktan kaynaklı boyun ağrınız da olabilir. En yaygın boyun ağrısı nedeni olan kireçlenmenin yanı sıra çok daha ciddi bir rahatsızlık olan boyun fıtığı (Servikal Disk Hernisi) da boyun ağrılarınızın sebebi olabilir.

Boyun Fıtığı Nedir?

Tıbbi ismi Servikal Disk Hernisi olan boyun fıtığı, omurlar arasında yastık görevi gören disklerin , yırtılması ya da kayması sonucu omuriliğe veya omurilikten ayrılan sinirlere baskı yapmasıdır.

Bu baskı sonucu sinir sıkışarak ağrı ve hareket kısıtlılığına sebep olur.

Vücudumuzun dik durmasını, temel hareketlerini sağlayan ve ağırlığını taşıyan omurgamız omur (vertebra) adını verdiğimiz kemiklerden oluşur. Bunların arasında disk adı verilen destek dokuları bulunur. Bu destek dokuları omurlara binen yükü dengelemek amacıyla amortisör görevi yaparlar.

Omurgamızın boyun bölgesindeki omurlar 7 adettir ve aralarında 5 adet de disk yer alır.

Boyun Fıtığı Neden Olur?

Boyun omurlarımızın aralarında yer alan diskler yaralanma, uygun olmayan yük kaldırma veya yaşlanma gibi nedenlere bağlı olarak şişebilir veya fıtıklaşabilir.

Yaşlandıkça disklerimiz kurumaya ve sertleşmeye başlar. Diskin sert lifli dış duvarı zayıflayabilir. Jel benzeri çekirdek, disk duvarındaki bir yırtıktan şişebilir veya yırtılabilir ve bir sinire dokunduğunda ağrıya neden olabilir.

Genetik, sigara içme ve bir takım mesleki aktiviteler erken disk dejenerasyonuna yol açar.

Boyun Fıtığının Nedenleri

Ağır yük kaldırma
Ters bir hareket yapma
Uzun süreli masa ya da bilgisayar başında oturma
Travmalar (düşme, araç içi trafik kazası sonucu boynun aniden öne ve arkaya hareketi)
Cep telefonunun uzun süre kullanımı
Telefonu boyna kıstırarak konuşmak
Telefon ya da tableti göz hizasından aşağıda tutmak
Genetik faktörler
Egzersiz eksikliği
Yaşlılığa bağlı diskin sıvı kaybı

Boyun Fıtığının Belirtileri

Başın arka kısmından şakaklara yayılan boyun ağrısı
Boyundan kola yayılan şiddetli ve geçmeyen ağrılar
Sırt, kol ve omuzlarda ağrı
El becerilerinde azalma
Kol ve parmaklarda uyuşma ve/veya karıncalanma
Duyu kaybı
Elektriklenme
El ve kol kaslarında güçsüzlük
Reflekslerde azalma
Kolda incelme

Boyun fıtığının en yaygın belirtisi boyun ağrısıdır. Fakat her boyun ağrısı fıtık sebebiyle değildir.

Boyun ağrılarının büyük kısmı kas ağrıları ve kireçlenme (osteoartrit) nedeniyle olabilir.

Fıtıklaşmış bir diskin semptomları, fıtıklaşmanın konumuna ve ağrıya verdiğiniz tepkiye bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Boyun fıtığı varsa, kolunuzdan aşağıya ve muhtemelen elinize yayılan ağrı hissedebilirsiniz. Ayrıca kürek kemiğinizde veya yakınında ağrı ve başınızı çevirirken veya boynunuzu bükerken boyun ağrısı hissedebilirsiniz. Bazen kas spazmlarınız olabilir (yani kaslar kontrolsüz bir şekilde kasılır). Bazen ağrıya kolunuzda uyuşma ve karıncalanma eşlik eder. Ayrıca pazılarınızda, kolunuzun arka kaslarında ve el tutuşunuzda kas zayıflığı da olabilir.

Yaralanmaya neden olabilecek herhangi bir travmatik olay olmadan, ilk uyandığınızda ağrıyı fark etmiş olabilirsiniz. Bazı hastalar, kollarını başlarının arkasında yüksek bir pozisyonda tutarak rahatlarlar çünkü bu pozisyon sinir üzerindeki baskıyı azaltır.


Boyun Fıtığı Tanısı Nasıl Konulur?

Ağrıyı ilk yaşadığınızda, doktorunuza danışın. Doktorunuz belirtilerinizi, varsa önceki travmaları veya durumları anlamak ve ağrıya herhangi bir yaşam tarzı alışkanlığının neden olup olmadığını belirlemek için tam bir tıbbi öykü alacaktır. Daha sonra, ağrının kaynağını belirlemek ve herhangi bir kas zayıflığı veya uyuşukluğunu test etmek için fiziksel bir muayene yapılır.

Doktorunuz kesin teşhis için , Manyetik Rezonans (MRI) veya Bilgisayarlı Tomografi (CT) isteyebilir.

Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cerrahi olmayan tedavi, iyileşmenin ilk adımıdır ve DRX 9000 Spinal Dekompresyon, ilaç, fizik tedavi dinlenme, ev egzersizleri, hidroterapi, kayropraktik ve Osteopati içerebilir.


Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri

Boyun fıtığının ameliyatsız yöntemlerle tedavisinin temel amacı, fıtıklaşmış diskin yol açtığı sinir tahrişini azaltmak ve omurgayı koruyarak işlevselliğini artırmaktır.

Tedaviler en az 10, en fazla 20 seans uygulanmaktadır. Tedavi sürecinde önce fizik tedavi, ardından DRX 9000 Spinal Dekompresyon sistemini kullanıyoruz. Gerekli durumlarda manuel terapi, kayropraktik ve yüksek yoğunluklu lazerle de takviye tedaviler yapıyoruz. Tedavi sonrasında kişiye özel egzersiz programı düzenleyerek hastamızı uğurluyoruz.


Fıtık Patlaması Nedir?

Fıtık patlaması tabiri halk arasında fıtığın çok büyük olduğunu ifade etmek için kullanılıyor. Fıtığının büyüklüğü ve derecesi MRI görüntüsüne dayanarak belirlenir. Fıtık denilen yapının tıbbi ismi olan nükleus pulposus, fıtığı dıştan saran bağ dokusunun tıbbi ismi ise anulus fibrosus’tur. Fıtığın, bu dıştan saran yapıyı da geçip dışarı çıkarak omuriliğe ve omurilikten çıkan sinire çok şiddetli baskı yapması haline halk arasında fıtık patlaması denilmektedir.

Patlamış Fıtık İyileşir Mi?

Boyun fıtığı patlamış da olsa patlamamış da olsa büyük bir kısmı (%95) ameliyatsız iyileşir. Ameliyat gerekliliğini belirleyen sinir dokularının etkilenme derecesidir.

Boyun Fıtığı İçin Boyunluk Takmam Gerekiyor Mu?

Boyun ateli (boyunluk) takmak, kısa süreli kullanımda etkili olabilse de gövde kaslarına dışarıdan verilen uzun süreli destek, kasları tembelleştirerek kuvvet kaybına yol açar. Bu durum da ağrıların kalıcı olmasına sebep olabilir.

Boyun Fıtığı Tedavisinde Çekme ve Germe Yöntemi Etkili Midir?

Halk arasında çekme/germe denilen traksiyon yöntemi ameliyatsız fıtık tedavisinde uzun yıllardır başvurulan en önemli tedavi yöntemidir.

Boyun Fıtığından Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Boyun fıtığına yakalanma riskinizi azaltmak için günlük yaşamınızda dikkat edebileceğiniz bazı unsurlar elbette vardır. Bu unsurlar sadece fıtıktan korunmanızı değil omurga sağlığınızı korumanıza da katkıda bulunarak ağrıları önlemenize yardımcı olabilir.

Uzun süre aynı pozisyonda kalmayın. Masa başında çalışırken ara sıra ayağa kalkıp dolaşın.
Egzersiz yapın.
Sigaradan uzak durun.
Bilgisayar, TV, tablet veya cep telefonu kullanırken ekran göz hizasında olmalıdır. Boynumuzu eğerek ekrana bakmayın.
Otururken bel kavisini destekleyen bir yastık kullanmak yararlıdır.
Okuma sırasında boynu öne doğru ileri derecede bükmek boyun sağlığı açısından zararlıdır.
Boyun sağlığı açısından kuş tüyü, elyaf gibi maddelerden yapılmış yastıklar yerine ortopedik yastık kullanmak daha yararlıdır.
Yüz üstü yatmak yerine yan yatmayı tercih etmelisiniz.

Her Boyun Ağrısı Fıtık Mıdır?

Hemen hemen herkes zaman zaman boyun ağrılarından mustarip olur. Boyun ağrısı denilince aklımıza önce boyun fıtığı geliyor ama her boyun ağrısının sebebi boyun fıtığı değildir.

Boyun ağrısı, omurganın kemik ve eklem yapılarından kaynaklanabileceği gibi kas, bağlar ve sinirler gibi yumuşak dokular sebebiyle de olabilir. En sık karşılaşılan boyun ağrısı nedeni yumuşak doku zorlanmalarıdır.

Kas ve bağ zedelenmeleri, travmalar, kireçlenme, boyun fıtığı, romatizmal hastalıklar, omurga kanalında daralma gibi rahatsızlıklar boyun ağrılarının nedenleri olarak sayılabilir.

Her Boyun Fıtığı Ameliyat Gerektirir Mi?

Bu konuda uzmanlar fıtık ameliyatında acele edilmemesini tavsiye ediyor. Her bel fıtığı veya boyun fıtığı, ameliyat gerektirmez. Boyun fıtığı vakalarında ilk tercih edilecek tedavi yöntemi ameliyatsız tedavilerdir.
Bu Sayfa 341 Defa Görüntülenmiştir

İletişim Formu

Adres Ulaşım Bilgieri

Mühürdar Cad. Dünya Apt. A Blok No:111/2 Caferağa-Moda-Kadıkoy Gsm : Tel : 0 (216) 336 04 74 Tel 2 : 0 (216) 346 09 50 E-Posta : fiziktedavi@gmail.com
  • Facebook Sayfası
  • Twitter Sayfası
  • Youtube Sayfası

Telif Hakları

Copyright © 2023
Kadıköy Fizik Tedavi - UZM.DR.Nüzhet DOĞAN
Telif Hakları © 2012 Kadıköy Fizik Tedavi - UZM.DR.Nüzhet DOĞAN'a Aittir
Kullanıcı IP 3.139.238.76