Kadıköy Fizik Tedavi - UZM.DR.Nüzhet DOĞAN

Kadıköy Fizik Tedavi - UZM.DR.Nüzhet DOĞAN Kurumsal Web Sitesi

Botoks



Botoks, tüm dünyada amaç ve sonuçları öğrenildikçe kullanımı artan, en kolay ve en hızlı kırışıklık yok etme yöntemi olarak biliniyor. Ancak ismi sık duyulsa da, her zaman gündemde olsa da botox hakkında bilinmeyen çok şey vardır. Kısa zaman öncesine kadar pek çok nörolojik hastalığın tedavisinde kullanılan botoks, son yıllarda estetik amacıyla yoğun şekilde kullanılıyor.

Botoks nedir?

Latince adı Clostridium botulinum olan bakterinin salgıladığı toksinin, laboratuar koşullarında işlenerek insan için tedavi edici hale getirilmiş şekline botoks diyoruz. Botoxun aslını bilmeyen bir kişinin, medya aracılığıyla botoksun yılan zehiri olduğuna dair yanlış bilgi vermesinden dolayı, bir çok kişi botoksun yılan zehiri olduğunu zannediyor. Botoksun yılan zehiri olduğuna dair sizin de bir bilginiz ya da duyumunuz varsa, bunu zihninizden şimdi silip atınız. Botoks, aslında bir bakteri toksinidir, yılan zehiri ile hiçbir ilgisi yoktur.

Botoxun toksin olduğu doğrudur. Toksin olmasını bir kenara bırakın, bizim tedavi için kullandığımız, tedavilerde bize yarar sağlayan ilaçların hepsinin, yüksek dozlarda alındığında zehirleyici etkileri zaten vardır. Bu, herkesçe bilinen gerçektir. Peki, bir ilaç, yüksek dozlarda alındığında zehirleyici etkisi oluyor diye normal dozlarda kullanımından da vaz mı geçmemiz gerek? Ya da hasta bu kullanımı red mi etmeli? Elbette hayır. Bir ilaç doğru bir şekilde kullanılırsa yarar verir, yanlış kullanılırsa zarar verir. Bu basit kural, hemen hemen her ilaç için geçerlidir. Botoks için de aynı. Normal bir şekilde kullanıldığı takdirde hiçbir toksik etkisi olmayan bir maddedir. Bu nedenle, adının toksin olmasında dolayı sizde herhangi bir çekince oluşturmasın, zehirleyici etkisi olacağına dair endişe olmaksızın gönül rahatlığıyla uygulanabilir.

Botoksun etki mekanizması

Tüm vücudumuz beyin tarafından kontrol edilir. Herhangi bir hareketi yapmak istediğimizde beyinden çıkan hareket komutları, sinirler aracılığıyla kaslara iletilir. Sinir tarafından uyarılan kas da harekete geçer. Yine ter bezleri de sinir sisteminden çıkan komutlarla çalışır. Botoks, sinir uçlarında iletişimi sağlayan moleküllerin salgılanmasını durdurarak, sinirlerin, çalıştırdığı organlar ile arasındaki iletişimi keser. Bu durumda beyinden gelen komutlar sinirlerin çalıştırdığı organlara yani kaslara ya da ter bezlerine ulaşamaz. O organın, yani kas ya da ter bezlerinin çalışması engellenmiş olur.

Botoksun kullanım alanları

Tıpta birçok alanda, botoxtan, bu etki mekanizması sayesinde yararlanılır. Felç hastalarında kas kasılmalarını önlemede, tik dediğimiz farkında olmadan yapılan mimik hareketlerinin tedavisinde, şaşılığın düzeltilmesinde kullanılır. Estetik cerrahlar ise çoğu zaman mimik kaslarının hareketlerine bağlı olarak belirginleşen dinamik yüz çizgilerini belirginliğini yok etmek için, aşırı terleme tedavisi için, kas gerginliğine bağlı oluşan migren ağrılarını tedavi etmek için botoks kullanır.

Botox mimik çizgilerini nasıl azaltır?

Yüzdeki mimik kaslarının yıllarca hareket etmesi sonucunda, üzerindeki deride katlanmaya bağlı oluşan çizgiler yerleşik hale gelir. Bu çizgiler, kas hareketlerinden kaynaklandığı için bunlara dinamik çizgiler adını veriyoruz. Örneğin alındaki yatay çizgiler, kaşlar arasındaki dikey çizgiler, göz kenarlarındaki kaz ayağı dediğimiz çizgiler, ağız çevresindeki dikey çizgiler dinamik çizgilerdir. Yüzün üst kısmındaki alın bölgesindeki dinamik çizgiler yaşlı, yıpranmış bir görünüm, iki kaş arasındaki çizgiler ise çatık kaşlı, kızgın bakış ifadesi verir. Yüzdeki mimik kaslarının hareketleri botoks uygulandığında zayıflar, hatta kas bir süreliğine hiç çalışmaz. Kasların hareketlerindeki zayıflamadan dolayı üzerindeki derideki kas hareketleri ile ortaya çıkan çizgilenmeler yavaş yavaş silinir. Sonuç olarak kızgın, yaşlı, bezgin gibi görünen yüz ifadesi giderilerek daha genç, daha canlı bir ifade kazanır.
Bu Sayfa 441 Defa Görüntülenmiştir

İletişim Formu

Adres Ulaşım Bilgieri

Mühürdar Cad. Dünya Apt. A Blok No:111/2 Caferağa-Moda-Kadıkoy Gsm : Tel : 0 (216) 336 04 74 Tel 2 : 0 (216) 346 09 50 E-Posta : fiziktedavi@gmail.com
  • Facebook Sayfası
  • Twitter Sayfası
  • Youtube Sayfası

Telif Hakları

Copyright © 2023
Kadıköy Fizik Tedavi - UZM.DR.Nüzhet DOĞAN
Telif Hakları © 2012 Kadıköy Fizik Tedavi - UZM.DR.Nüzhet DOĞAN'a Aittir
Kullanıcı IP 3.144.189.177